top of page

Wandelvakantie in Bourgogne

In het hart van Bourgogne ligt het Parc Naturel Régional du Morvan ('zwart gebergte'), een pareltje van een heuvelachtig wandelgebied. Het is er dunbevolkt en er is geen industrie, hoogstens kleinschalige veeteelt en bosbouw. Tijdens de zomermaanden kan je hier een handjevol toeristen vinden; in september lijken we wel de enige bezoekers. En toch is het er mooi. De vele bossen wisselen af met weiden, grazende witte Charolais-koeien, beekjes en rivieren. In de dorpen is de tijd al een hele tijd blijven stilstaan. Op ons pad liggen de historische stadjes Avallon en Château-Chinon en de Gallische nederzetting Bibracte. Een zalig weekje wandelen.

Dag 1

De minibus vertrekt ’s ochtends vroeg op een vlot bereikbaar punt in Vlaanderen of Brussel. We rijden (600 km) naar ons eerste verblijf. Onze logie voor de komende is een auberge aan het meer Saint-Agnan.


Dag 2

Onze eerste wandeling loopt aanvankelijk langs de noordkant van het meer van Saint-Agnan, 140 ha groot en gevoed door het riviertje de Cousin. Het meer levert elektriciteit en drinkwater voor 28 omliggende dorpjes. Verder gaat het door de eeuwenoude bossen naar de Abbaye de la Pierre-qui-Vire, gelegen op een prachtige plek midden in het bos. Deze benedictijnenabdij is genoemd naar de 'Pierre-qui-vire', een platte steen die in volmaakt evenwicht op een rots balanceert, met erbovenop een Mariabeeld. De Benedictijnen zijn niet enkel uitstekende kaasmakers, maar produceren ook kunstboeken.

We wandelen door de bossen en langs het prachtige riviertje tot we opnieuw het meer bereiken en langs de zuidkant terugkeren naar onze logies.


Dag 3

We rijden naar het piepklein dorpje Les Granges, waar de wandeling vertrekt die ons langs weiden en mooie vergezichten richting Avallon leidt. Door het Parc Des Chaumes hebben we een prachtig zicht op de versterkte stadsmuren en de vroegere terrastuintjes. Eeuwenoude trappen brengen ons in het centrum van Avallon, geboorteplaats van de bekende maarschalk Vauban. We verkennen het pittoreske stadje.

We dalen af langs kleine steegjes naar het mooie riviertje de Cousin en volgen het stroomafwaarts. Daarna wandelen we naar Les Granges.


Dag 4

We stoppen onze bagage in de minibus en gaan op weg naar het tweede logie.

Onderweg houden we halt bij het meer van Panneciére-Chaumard. Behalve voor elektriciteitsopwekking wordt het meer gebruikt voor het regelen van de waterstand in de Yonne en de Seine. En voor het toerisme, want de strandjes, inhammetjes en bebossing rondom maken het zowel voor zonnekloppers, vissers als recreatieve wandelaars een paradijsje.
We maken een wandeling rond het meer, met zwemgelegenheid, tijd om iets te drinken, een ijsje te eten...

We rijden verder naar Château Chinon, waar we gaan logeren in een vakantiehuis dat door een Vlaams koppel wordt uitgebaat.


Dag 5

Een mooie luswandeling vertrekt vanuit onze logie en brengt ons naar Château-Chinon en weer terug.

Château-Chinon is de hoofdplaats van de Morvan. Voormalig president François Mitterand was hier burgemeester van 1959 tot 1981. Het stadje kent een prachtige ligging, terrasgewijs tegen een heuvel aangebouwd. Helemaal boven vind je het 'Panorama du Calvaire', een 16de-eeuwse kruisweg met drie kruisen op een plek waar zich vroeger een Gallisch oppidum (versterkte plaats) bevond. Je hebt er een prachtig uitzicht op de stad en op de omringende dalen en heuveltoppen die ca. 900 m hoog zijn. Wij wandelen rond de top van de heuvel over de Promenade du Château. Eventueel kunnen we een bezoek brengen aan het toch wel interessante Musée du Septennat, waar je kan zien wat voor geschenken Mitterand kreeg tijdens zijn ambtsperiode. Een bonte collectie uit de hele wereld.


Dag 6

De zwaarste wandeling van deze week leidt eerst door een oud bos en nadien langs de bosrand met enorme vergezichten. Over landwegeltjes en langs kleine gehuchtjes bereiken we de voet van de Mont Beuvray. Een flinke klim brengt ons naar de top. Alleen al het schitterend uitzicht (bij helder weer kan je Mont Blanc zien) is de beklimming waard. Een oriëntatietafel leert je wat er in het dal nog te zien is. In het bos zie je de 'Pierre de la Wivre', een kolossale steen waaronder de Galliërs hun goud zouden hebben begraven om de Romeinen te slim af te zijn.

Maar hier is nog heel wat meer te zien. De Mont Beuvray hoort bij de bezienswaardigheden die het keurmerk 'Grands Sites de France' dragen en wel omdat hier een Gallische stad werd blootgelegd, Bibracte, die in haar glorietijd 10.000 inwoners huisvestte. Langs de opgravingen van Bibracte dalen we de berg af en keren terug naar ons vertrekpunt.


Dag 7

Door prachtige dennen- en loofbossen wandelen we naar het indrukwekkende aquaduct van Montreuillon, 55 m hoog en met gemetselde bogen. We worden er getrakteerd op een knap uitzicht over het dal van de Yonne. We wandelen verder langs het Rigole d'Yonne, het smalle waterkanaal dat de watertoevoer voorziet voor het grote Canal du Nivernais.

Vanavond genieten we van een feestelijke BBQ.

Na het ontbijt keren we terug naar België.

*Dit programma is een voorbeeldprogramma. We hebben tal van mogelijkheden in de aanbieding.

Voor meer informatie kan je ons contacteren of een afspraak maken.

bottom of page